MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin'in Güncel Kentleşme Pratiklerine ve Kamusal Olanaklarına İlişkin Bir Değerlendirme

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
08.02. Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Mardin, kentsel sit alanı olan Eski Kent ve 1990’lı yıllarla birlikte kentleşme özelliği göstermiş Yeni Kent’ten oluşan farklı iki yerleşme dokusu barındırmaktadır. Sosyo-mekânsal özellikleri, gündelik yaşam ve konut üretme biçimi bakımından farklılaşan bu iki yerleşim bölgesi, 2000 yılından günümüze artan bir ivmeyle farklı amaçlarla ama benzer yıkıcılıkta kentleşme kararlarına maruz kalmaktadır. Bu çalışma, Mardin güncel kentleşme pratiklerine dair bir çerçeve çizmeyi ve kamusal olanakların önemini tartışmayı amaçlamıştır. Kamusal olanakların geliştirilmesinin bir yolu olarak kentteki mikro toplulukların iş birliği yapması ve kentlilerin gündelik pratikleri içinden önerilerin yaratılması önemlidir. Bu topluluklardan biri, kent için fikir ve projeler üreten Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma yöntemi, saha çalışmasına; sahada gözlem ve araştırmalara dayanmaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2019- 2020 Bahar Dönemi Mimari Proje 5-6 ve 2020-2021 Güz Dönemi Mimari Proje 4-5 stüdyolarında, mimarlık bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen projeler çalışmanın verilerini oluşturmuştur. Sonuç olarak, Mardin’in güncel kentleşmesine dair sorunlar tespit edilmiş ve öğrenciler tarafından geliştirilen projeler ışığında Mardin için yeni kamusal olanaklar tartışılmıştır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Kent Akademisi (Online)

Volume

18

Issue

2

Start Page

1087

End Page

1111
Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.