MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Suriyeli Mültecilerin Dayanıklılığını Geliştirme Stratejileri

Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mukaddime Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Political Science and International Relations / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi, sürekli değişim içinde olan dünyayı siyasî, toplumsal ve iktisadî açılardan kavramayı sağlayan bilimsel bir disiplindir. Bu disiplin, siyasî ve idarî konuların bilimsel çalışmasıyla ilgilenir ve genel iktidar ilişkilerinden bireyin gündelik hayatında görülen iktidar ilişkilerine dek uzanan geniş bir alanı bilimsel bir bakış açısıyla inceler. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İktisat (Uluslararası İktisat, Uluslararası Siyasî İktisat), Tarih (Siyasî Tarih), Hukuk (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve özellikle Uluslararası Hukuk), Felsefe (Siyaset Felsefesi ve Etik), Sosyoloji, Psikoloji, Coğrafya ve Antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2014-2015 öğrenim döneminde ilk öğrencisinin eğitime başlamasıyla birlikte faaliyete geçti. 2020 itibariyle üçüncü dönem mezunlarını veren bölümümüzde ayrıca 2016’da Yüksek Lisans Programı açıldı. 2020 Güz dönemiyle birlikte yine Yüksek Lisans programına öğrenci alacak bölümümüzde ayrıca Doktora programının da açılması planlanmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Suriyeli sığınmacıların zorluklar ve şoklar karşında dayanma, direnme ve toparlanıp eski haline gelme potansiyelleri olarak tanımlanan “dayanıklılığının” ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesi, Suriyeli mültecilerin toplumsal, siyasi ve kültürel entegrasyonuna önemli bir katkı sunmaktadır. Makalenin temel amacı Türkiye ve Avrupa Birliği’nin Suriyeli mültecilerin “dayanıklılık” kapasitesini güçlendirmeye yönelik politikalarının ve araçlarının neler olduğu ve söz konusu araçların etkinliklerini tespit etmektir. Makale Türkiye ve AB’nin Türkiye’deki Suriye toplumunun dayanıklılığını artırmaya ne ölçüde ve nasıl katkı sunduğunu ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.
The international actors in the field of humanitarian assistance and development- cooperation have more and more referred to the notion of resilience. Resilience is the capacity or the potential of individuals, communities or states to cope with and to recover from external and internal shocks. The EU and Turkey, hosting high numbers of Syrian refuges, has been attempting to enhance resilience potential of the Syrian refuges. Instead of focusing just on the basic needs and vulnerability, the empowerment of Syrian refuges at the individual; household and community level is important, so that they have their own resources for struggle. On this basis, the main objective of this paper is to explore to what extent and how the EU and Turkey have contributed to the resilience building of Syrian refuges in Turkey. This paper will firstly focus on Turkish legal framework for the protection of refuges, secondly resilience building strategies of Turkey and the EU and lastly the challenges and opportunities for building resilience.

Description

Keywords

Suriye Krizi, Dayanıklılık Stratejileri, Türkiye-AB İlişkileri, Mülteci Krizi, Komşuluk Politikası., Syrian Crisis, Resilience Building, Refuge Crisis, Turkey-EU Relations, Neighbourhood Policy.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Mukaddime Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Volume

9

Issue

3

Start Page

95

End Page

114
Page Views

2

checked on Jul 17, 2025

Downloads

75

checked on Jul 17, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available